Verhaal van kindcentrum De Bron 

Bij KC De Bron bouwen we aan een toekomst waarin opvang en onderwijs volledig met elkaar zijn verbonden. We geloven dat kinderen zich het beste ontwikkelen wanneer zij kunnen rekenen op één doorlopende pedagogische en educatieve lijn van 0 tot 12 jaar. Onze ambitie is dan ook dat we eind 2026 een kindcentrum zijn waar opvang en onderwijs naadloos op elkaar aansluiten – in beleid, praktijk én cultuur. 

Onze visie vormt hierbij het fundament: 
“Ontdek de wereld, de ander en ontwikkel jezelf, samen veilig op KC De Bron!” 
We organiseren ons aanbod op een manier die aansluit bij onze kindpopulatie, in een omgeving waar deskundig, inspirerend, vertrouwd en verbinding centraal staan. De principes van het programma Vreedzaam vormen hierbij de basis. We geven instructie vanuit het model EDI 2.0, afgestemd op de onderwijsbehoeften van ieder kind. In onze speelleeromgeving leren kinderen spelenderwijs de wereld en zichzelf ontdekken, binnen een doorgaande lijn waarin socialisatie, kwalificatie en personalisatie (Biesta) samenkomen. 

Op dit moment bieden we opvang en onderwijs aan kinderen van 2 tot 12 jaar. De kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaren krijgen onderwijs en genieten van onze opvang op onze locatie aan de Prins Bernhardstraat 1 en onze peuteropvang is gevestigd aan de Beukenlaan 1 in De Krim. Zodra onze nieuwbouw gereed is, breiden we ons aanbod fysiek uit naar 0 tot 12 jaar. In onze plannen houden we daar nu al rekening mee: alles wat we ontwikkelen, richten we zó in dat het direct toepasbaar is voor de hele leeftijdsgroep. Zo bouwen we niet alleen letterlijk, maar ook inhoudelijk aan een sterk fundament voor de toekomst. 

Ons streven naar een doorgaande lijn is zichtbaar op meerdere domeinen. Zo realiseren we een kindcentrumdekkende aanpak voor sociaal-emotionele, cognitieve en motorische ontwikkeling. In het schooljaar 2025/2026 versterken we dit verder met een ontwikkelteam Vreedzaam, een studiedag over doorgaande lijnen en teaminbreng in onze pedagogische visie. 

Taal- en leesonderwijs krijgt hierbij nadrukkelijk aandacht. Het leesplan wordt verder geïmplementeerd en geborgd, de kwaliteitskaarten voor taal geüpdatet, en we onderzoeken hoe we spelling en voortgezet technisch lezen effectiever en motiverender kunnen vormgeven. Daarnaast werken we verder aan de doorgaande lijn vanaf de peuters, in samenwerking met de opvang en de kwaliteitscoördinator. 

Binnen rekenen ligt de focus op het verstevigen van de doorgaande lijn door teambrede scholing (fasenmodel en drieslagmodel), maandelijkse bespreking van hiaten en een rekenroute voor kinderen met extra ondersteuningsbehoeften. Ook wordt bekeken hoe de opvang betrokken kan worden bij het rekenaanbod. 

Thematisch werken via Leskracht krijgt een centrale plek binnen het kindcentrum. Lessen worden gezamenlijk voorbereid, er vinden klassenbezoeken plaats en maandelijks is er overleg vanuit de stuurgroep. De kinderopvang wordt hierin structureel meegenomen zodat het aanbod écht KC-breed gedragen wordt. 

Daarnaast blijven we ons aanbod buiten schooltijd uitbreiden met een verbrede schooldag, waarin kinderen ook na schooltijd kunnen deelnemen aan sportieve, culturele en andere verrijkende activiteiten. Dit aanbod is er voor álle kinderen uit het dorp – ongeacht of ze gebruik maken van onze opvang. 

Als enige kindcentrum in het dorp De Krim voelen we een sterke verbondenheid met onze omgeving. We zoeken actief de samenwerking met het dorp op – van spelletjesmiddagen waarbij kinderen ouders uitnodigen om samen te spelen, tot schaatsen op de ijsbaan zodra het weer het toelaat. Ook andere gezamenlijke activiteiten met buurtverenigingen en dorpsinitiatieven zijn voor ons vanzelfsprekend. Zo dragen we bij aan een sterke gemeenschap waarin kinderen, ouders en bewoners zich samen verantwoordelijk voelen voor een fijne, veilige en levendige leefomgeving. 

Al deze ontwikkelingen worden geborgd in beleidsstukken, jaarplannen, kwaliteitskaarten en MijnSchoolplan. Met behulp van de Deming-cirkel (PDCA) houden we continu de vinger aan de pols en verbeteren we waar nodig. We betrekken externe partners zoals GGD en Samen Doen actief, omdat we geloven in vroegtijdig, preventief samenwerken voor het beste kindperspectief. 

In 2026 is KC De Bron een plek waar opvang en onderwijs niet naast, maar met elkaar bestaan. Waar kinderen van 0 tot 12 jaar één herkenbare en vertrouwde omgeving ervaren, waar professionals één team vormen, ouders als volwaardige partners betrokken zijn, en waar inhoud, cultuur en structuur elkaar versterken. We groeien toe naar een echt kindcentrum, Cheek to Cheek – verbonden in visie, beleid en dagelijks handelen. Voor ieder kind, vanaf het allereerste begin. 

 

$image['alt']

Onze ervaringen met de Bron